Alienware M11X – Cel mai mic laptop de gaming!
Alienware M11X a fost cap de afis prima data la inceputul anului, odata cu lansarea lui la CES (Consumer Electronics Show) din Las Vegas. Atunci a fost prezentat intr-o maniera ce a atras atentia publicului prin ingeniozitatea de care au dat dovada producatorii, incluzand unele dintre cele mai performante componente de laptop la ora actuala intr-un… laptop cu dimensiuni foarte reduse. Am vazut deja de la Asus, la momentul respectiv, seria de notebook-uri cu procesoare CULV (Clocked Ultra Low Voltage) overclockate si imperecheate cu o placa video dedicata, pentru a oferi o performanta decenta in jocuri, chiar si pentru o platforma mobila usoara. UL era echipat cu un procesor grafic GT210M care, in pofida calitatilor sale, era putin in urma procesorului, iar Alienware a decis sa nu foloseasca aceeasi combinatie si a decis pentru un GeForce GT335M, ultima varianta Nvidia lansata la momentul respectiv. GT335 suporta instructiuni DirectX 10.1 si este construita avand la baza un proces de fabricatie de 40nm. Spre deosebire de 210M, care detine 16 procesoare de stream, GT335 are nu mai putin de 72 de procesoare de stream iar interfata memoriei este de 128 de biti, fata de 64 biti ca la 210M. Frecventa cipului grafic la GT335 este insa mai mica fata de predecesorul 210M si anume 450 MHz, fata de 625 MHz iar frecventa shaderelor de doar 1066 MHz, fata de 1500 MHz. Diferenta de putere in plus pentru GT335 vine insa prin frecventa mai ridicata a memoriei, de la 1600 MHz la 2133MHz. Rezultatul este obtinerea unei puteri de calcul cu aproximativ 200% mai mare decat a lui GT210M.
Comparatia a fost facuta cu acelasi procesor SU7300, atat pentru un notebook Asus, cat si pentru Alienware MX11. Intr-adevar la ora actuala exista si alte variante de dimensiuni reduse pentru gaming, insa MX11 a fost primul care a reusit sa includa o putere masiva in carcasa unui laptop cu o diagonala de doar 11,6 inci, si probabil singurul la ora actuala care detine acest record.
Modelul de baza vine cu un procesor Pentium SU4100 un HDD de 160GB si doar 2GB RAM si are un pret de 2999 Lei. Valoarea de peste 7000 de LEI la care se poate achizitiona aduce cu sine un procesor Core i7 si o cantitate de 8GB memorie RAM precum si un SSD foarte rapid de 256 GB, elemente responsabile pentru cresterea imensa de pret fata de cel standard.
Modelul testat de noi are un procesor Core2Duo SU7300. Diferenta intre acesta si SU4100 este 1MB cache in plus si suportul pentru instructiuni de virtualizare, astfel pentru gameri aceasta se justifica mai putin, deci va recomandam sa pastrati banutii pentru un alt upgrade. Un plus de performanta mai ridicat va fi adus de un HDD mai rapid. De exemplu unul de 7200rpm sau chiar un SSD cu dimensiuni mai mici, de 64 sau 128 GB. Problema cu cel de 64 GB este insa spatiul, care va fi foarte mic pentru instalarea Windows-ului, aplicatiilor si a celor cateva jocuri preferate. De asemenea, un minim de 4GB DDR3 sunt recomandati pentru o functionare excelenta, cei 2GB fiind insuficienti pentru orice sistem performant din ziua de astazi. Pe de alta parte, daca dispuneti de un buget mai ridicat, un procesor din seria core i5 sau core i7 ar putea fi de mare ajutor.
Partea interesanta a acestui model este ca, pentru a salva aparentele si a oferi o autonomie mai ridicata (doar nu va imaginati componentele enumerate mai sus consumand o cantitate mica de energie), Alienware a optat pentru o solutie dual graphics, o placa video Intel 4500MHD fiind solutia pentru alte activitati decat jocurile. Partea proasta este ca nu include tehnologia Nvidia Optimus, aparuta ceva mai tarziu dupa lansarea acestuia. Exista o mica problema pe care o veti intalni legata de drivere, astfel la iesirea din joc sau la comutarea intre cele doua placi grafice jocul nu va mai rula deloc sau cu performante mediocre fiind necesar un restart al sistemului. Este posibil ca, printr-un update pe viitor din partea driverelor sau poate chiar un update hardware al producatorului la viitoarele modele, acesta problema sa fie rezolvata.
Va lasam in continuare cu specificatiile acestei bijuterii.
[table id=38 /]
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/alienwaremx11album/]
Elemente de Design, Temperaturi de functionare si Zgomot
Aspectul exterior al laptopului este foarte atragator. Este disponibil in doua culori, negru si gri. Am spus gri pentru ca se deosebeste de restul laptopurilor ce au o culoare argintie, un plastic vopsit care se uzeaza in timpul folosirii chiar in primele luni de la cumparare. Aici nu este cazul. Materialul din care este construit are in componenta atat plastic, cat si magneziu, pentru a ii conferi o rezistenta crescuta in cadrul manipularii intense. Pentru “maniaci”, pentru ca altfel nu pot sa le spun, exista optiunea personalizarii culorii unor anumite zone luminoase de pe acesta, zone ca tastatura, grilele de aerisire, log-urile Alienware de pe capacul display-ului si cel de deasupra tastaturii (ce are rol si de buton pentru pornirea acestuia), precum si led-urile de prezenta ale modulului de WiFi si HDD. Pe langa cele 20 de culori ce pot fi alese din software se poate seta optiunea de a schimba aceste culori in mod constant si automat, si, de asemenea, de a activa optiunea intermitenta de iluminare. (daca va ganditi la un pom de craciun sa Ctiti ca si eu am facut-o si nu este nici o diferenta intre ele cu aceasta setare, bine pomul de Craciun nu da dureri de cap atunci cand este aprins).
Porturile de expansiune sunt destul de multe si ofera utilizatorului un numar mare de optiuni. Trei porturi USB 2.0, dintre care unul este alimentat si cand laptopul este stins, pentru incarcarea de diverse dispozitive ca MP3 playere sau telefoane mobile exista pe lateralele laptopului.
La partea de iesire video, Alienware a fost foarte generos, incluzand atat conectorul D-SUB (VGA) obisnuit, cat si un HDMI si, mai interesant, un conector Display-Port. Lipsesc insa porturi E-SATA sau un ExpressCard, lucru care nu doare foarte tare.
Tastatura este foarte comoda, suprinzator de exacta si de utila si pentru scris, nu numai pentru gaming, tastele sunt bine definite si unele nuante de culori ale iluminarii sunt chiar foarte subtile si nederanjante pentru ochi. Dimensiunea acesteia este foarte aproape de una standard.
Lipsa unei unitati optice il face sa semene mai mult cu un netbook, aici fiind necesara una pentru pasionatii de jocuri. Singura solutie este sa optati pentru una externa pe USB, care este la un pret destul de decent sau daca folositi constant un serviciu de tip STEAM atunci nu veti avea aceasta problema.
Placa de retea este de tip Gigabit iar modulul de Wireless este de tip N, asa ca nu veti avea probleme cu viteza de transfer a informatiilor pe si de pe acest laptop. Optional, se poate adauga direct de la producator sau de la magazin, un modul Bluetooth sau un modul WAN pentru accesul la internet prin 3G.
In esenta este un model foarte reusit, atat din punct de vedere constructiv, cat si din punct de vedere al functionarii sau al temperaturii de lucru, o mentiune insa legata de acest aspect, nu va ganditi ca poate fi folosit lejer pe genunchi pentru a va juca, in mod sigur nu veti rezista mai mult de 30 de minute, chiar si in cazul in care sunteti imbracati cu pantaloni lungi.
Benchmark-uri si rezultate – Gaming
Sa trecem astfel la detaliile mai importante din acest review, si anume performanta in gaming. Am rulat o serie de benchmark-uri pentru a ne da seama de posibilitatile de folosire al acestui device in scopul pentru care a fost creat. Setarile de calitate au variat intre low si medium iar rezolutia a fost pastrata cea standard a display-ului, adica 1366×768 pixeli. Sa vedem si rezultatele.
Click pe imagine pentru marire.
Benchmark-uri si rezultate – Aplicatii/CPU/Codare Video
Vorbim aici de un laptop, astfel am rulat si suita de teste pretabile pentru un astfel de device, dorinta noastra fiind aceea de a observa performanta acestuia si in alte aplicatii decat jocurile. Astfel teste precum Futuremark PCMark Vantage si PCMark 05 si-au gasit locul in acest articol, precum si Cinebench R10, suita 3D Mark Vantage, 3D Mark 06. Futuremark Peacekeeper este un test de viteza online a sistemului, test care a fost rulat folosind un browser Mozilla Firefox 3.6.8. Avand in vedere ca dispunem de o placa grafica, sau mai exact doua, am testat si codarea video pe partea Nvidia pentru un plus de detaliu asupra performantelor.
Suita Futuremark PC Mark Vantage si PCMark 05 sunt construite in jurul a mai multor aplicatii de creare si editare, foto, video, text, precum si modele 3D pentru a simula folosirea sistemului in cazuri variate. Aceasta ofera o imagine ampla asupra performantei unui notebook sau al unui sistem de calcul. Peacekeeper, o aditie mai recenta foloseste resursele computerului pentru a afisa un scor al vitezei de navigare pe internet.
Click pe imagine pentru marire.
Futuremark 3D Mark Vantage face parte din suita de testare a capabilitatilor 3D. Folosit de catre aproape toti testerii cat si de catre gameri este un benchmark cu o greutate destul de mare in achizitionarea unui sistem sau a unui laptop pentru gaming. Pentru cei care folosesc versiunea mai veche 3D mark 06 avem rezultatul si cu aceasta pentru o mai buna comparatie cu sistemul lor. Rezultatele intre versiuni nu pot fi comparate.
Click pe imagine pentru marire.
Testele de codare video au fost facute pe un singur fisier cu o dimensiune de 500MB in 3 treceri alternative. Compresia initiala este .H264 iar trecerea este de la rezolutia fullHD la rezolutie de 720p. Aveti rezultatele mai jos.
Cinebench R10 este unul din benchmarkurile de referinta pentru testarea performantei procesorului. Astfel in graficul de mai jos sunt rezultatele pentru performanta in single CPU cat si in multi CPU (in cazul nostru un dual core). Testul este specific deci pe orice sistem rezultatul poate fi comparat cu cel al altui PC sau laptop.
– cu cat mai performant este un sistem, cu atat posibilitatea ca acumulatorul sa reziste mai putin e mai mare
– cu cat mai mare este display-ul, cu atat acumulatorul tine de asemenea mai putin
– procesoarele ULV sau CULV sunt destinate in principal laptopurilor cu o autonomie mai mare
Alienware MX11 se aliniaza destul de bine cu cerintele pietei si pentru o diagonala de 11,6 inci si o configuratie totusi performanta reuseste sa ne uimeasca. Testarea acumulatorului s-a facut cu setarile de standby si de stingere a display-ului oprite. Am folosit pentru browsing pe internet suita de test Mobile Mark iar pentru playback-ul video un fisier .mkv cu o rezolutie 720p care a rulat incontinuu pana ce laptopul s-a inchis. Luminozitatea display-ului a fost redusa la aproape 100 nits iar in cazul gamingului aceasta a fost aproape de 180 nits.
Cel mai bun caz in cazul rularii unui film HD este obtinerea unei autonomii de aproape 4 ore cu o luminozitate a display-ului mai redusa si fara nici un fel de iluminare a tastaturii. La capitolul navigare pe internet rezultatele sunt de asemenea impresionante, avem aproape 5 ore de folosinta, (pentru setarile de power saving s-a folosit placa grafica integrata). Pentru gaming valoarea este intr-adevar destul de mica, trebuie sa tinem cont de consumul destul de mare al display-ului, aici ca si in cazul oricarui laptop indiferent de diagonala acestuia (ba in cazul diagonalelor mai mari acesta creste exponential) si de asemenea de placa grafica dedicata si de viteza crescuta a ventilatoarelor sistemului de racire. Toate acestea aduc laptopul la o utilizare in gaming de aproape o ora si jumatate.
Concluzie
La finalul articolului vom concluziona destul de rapid aceasta incursiune. Motivele? Aveti in partea dreapta lista cu pro si contra ce sumarizeaza aceasta concluzie. Alienware M11X este pana la urma o reusita a celor de la Dell (poate nu toti stiati, dar de ceva vreme aceasta este segmentul de gaming a lui DELL). Gamerii ce nu pot rezista fara un joc nici atunci cand sunt plecati pe drum (sau in avion cum tinea un prieten ce calatoreste mult sa imi tot repete) vor fi incantati de aceasta piesa de rezistenta la dimensiunile sale. Pot sa spun linistit ca nu mai exista pana acum alt model care sa beneficieze de o astfel de performanta la diagonala de 11.6 inci, specifica netbook-urilor. Odata cu introducerea seriei noi de procesoare Intel pe acest model solutia devine si mai tentanta insa si mai scumpa. Pot acum sa mentionez fraza mea preferata „What’s good comes in small packages”.